Ministrul Sănătăţii a dat o veste bună pentru femeile cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani! Alexandru Rafila a ținut să le informeze pe românce de faptul că începând de la 1 decembrie 2023, acestea vor putea procura vaccinul HPV prin prescripțiile de la medicul de familie, cu reducere de 50%. Câte doze trebuie administrate pentru imunizare?
Ministrul Sănătății a făcut un anunț important despre vaccinul HPV. Din decembrie, anul trecut, femeile care au vârste cuprinse între 19-45 de ani se pot vaccina la jumătate de preț. Au o reducere de 50% din prețul întreg al dozei de vaccin, care costă nu mai puțin de 600 de lei. Sunt necesare trei doze pentru imunizare. Costul final pentru schema completă ar ajunge la 2100 de lei, prețul întreg. De precizat este că fetele și băieții cu vârste între 11 și 18 ani beneficiază gratuit de vaccinul HPV.
„De mâine (n.r. 1 decembrie), femeile au o nouă şansă împotriva cancerului de col uterin! Începând de la 1 decembrie, nu numai fetele şi băieţii cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces uşor la vaccinul HPV! Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura acest vaccin, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%”, a scris Rafila, într-o postare pe Facebook.
Ministrul Sănătății le încurajează pe românce să se vaccineze pentru a preveni cancerul de col uterin. Alexandru Rafila susține că și mamele trebuie să-și protejeze copiii cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, categorie unde vaccinul HPV este gratuit.
„Ne preocupă sănătatea femeilor, le protejăm, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate. Încurajăm femeile să se vaccineze, iar mamele să îşi protejeze copiii cu vârsta între 11 şi 18 ani!”, a mai scris medicul.
În România, peste 100.000 de fete şi femei au ales să se vaccineze împotriva HPV. Ministrul Sănătății susținea că a crescut încrederea în acest vaccin, în ultimii ani, comparativ cu prima campanie de vaccinare din 2008. La acea vreme, a fost aruncată o cantitate semnificativă de ser.
”Ţineţi minte ce controversat, ce contestat era în urmă cu 15 ani, în anul 2008, ştiu foarte bine acest lucru, doar 2,6% din fetiţele eligibile au fost vaccinate. S-a aruncat enorm de mult vaccin. Între timp încrederea, datorită unei abordări pozitive, care a lăsat părinţii să decidă asupra necesităţii vaccinării propriilor copii, propriilor fete, a crescut foarte mult interesul şi aderenţa la vaccinare. O sută de mii de fete şi de femei din România sunt vaccinate. Nu a fost absolut niciun fel de incident semnificativ care să afecteze sănătatea copiilor care au fost vaccinaţi”, spunea ministrul Sănătăţii, conform News.ro.